3 januari, 2011 2010/Årets läsning
Årets bästa
Paul Auster Invisible
Jag vet egentlingen inte varför jag tyckte bästa om Paul Austers Invisible. Jag har i och för sig tyckt om hans tidigare böcker men inte på det här sättet. Boken var både motbjudande och fängslande. Dessutom tog han det här med en historia i historien till en nivå som funkade och, som inte som vanligt, blir mest tröttsamt.
Årets klassiker
Virginia Woolf Mot fyren
Fan vad fin.
Evelyn Waugh A Handful of Dust
När Brideshead Revisited känns som för lite för länge sen. Höll inte hela vägen men ganska länge.
Årets parad
Charlaine Harris The Southern Vampire Mysteries: Dead Until Dark, Living Dead in Dallas, Club Dead, Dead to the World, Dead as a Doornail, Definitely Dead, All Together Dead, From Dead to Worse, Dead and Gone, A Touch of Dead.
Det gick sjukt snabbt att ta sig igenom Sookie Stackhouse-serien. Det var lite som när jag såg alla Sopranosavsnitt på ett par månader och drömde om vapen hela nätterna, Sookie tog liksom över allting. We are on a break nu. Men jag tror hon kommer tillbaka.
Årets noveller
Alice Munro Kärlek vänskap hat
Jag tyckte väldigt mycket om Too Much Happiness som kom i år men jag tyckte ännu bättre om porträtten i lite äldre Kärlek vänskap hat som jag läste i våras.
Årets dokumentära
Patti Smith Just kids
Jag hade jättemycket invändningar mot Just Kids när jag läste den. Men det går inte att förneka att det är en vacker bok.
Adam Gopnik Through the Childrens Gate
Det här var en av de böcker jag tyckte allra mest om.
Årets romaner
Dennis Lehane Ett land i gryningen Jag försvann i den.
Lorrie Moore A Gate at the Stairs Fruktansvärd. Vacker.
Carlos Ruiz Zafón Vindens skugga
Min semesterbok i Barcelona. Knasigt men alldeles perfekt
Årets alla gör det
Läsa fantasy. Jag läste de två första böckerna i Robin Hobbs Farseer Trilogy och blev utskrattad men jag älskade dem. Jag läste George R.R. Martins A Game of Thrones och blev utmattad. Men lite stannade den kvar och jag kommer mos def fortsätta läsa serien när jag sett tv-serien som kommer i vår. Då tror jag det bara är att köra på.
Årets serie
Craig Thompson Carnet de Voyage
Jag läste till slut något av Craig Thompson och Carnet de Voyage var alldeles bedårande. Men Blankets har jag fortfarande varit för snål att köpa.
Årets överskattade
Jonathan Franzen Freedom
Det tog mig en jäkla tid att komma in i den och när jag väl läst den orkade jag inte ens skriva om den eftersom andra halvan var en transportsträcka utan dess like. Jag var oerhört besviken.
Årets har fortfarande inte läst
En himla massa musikböcker, en himla massa klassiker, en himla massa nytt och annat som jag kanske – eller kanske inte – läser under 2011. Jag ska läsa Krig och fred, jag ska fortsätta läsa fantasy och jag ska kanske läsa ut Lars Noréns dagbok som jag började på våren 2009. Men förmodligen inte.
Årets podcast
Årets stolta
53 böcker.
Etiketter:Adam Gopnik, Alice Munro, Carlos Ruíz Zafón, Charlaine Harris, Dennis Lehane, Evelyn Waugh, George R.R. Martin, Lorrie Moore, Patti Smith, Paul Auster, Robin Hobb, Sookie Stackhouse, Virginia Woolf
- 3 comments
- Posted under Böcker
Permalink #
Kal Ström
said
Jag läste Invisible och så försvann den direkt för mig utan att lämna några spår.
Och sen läste jag Freedom och tyckte om den, även om den var lite lättläst (som i att se plotten).
43 böcker. Döden vann med 9 böcker i år. Bittert.
Permalink #
Peter
said
Jag kommer inte i närheten av några 53 böcker. Frågan är om jag ens läst ett tvåsiffrigt antal. Men: jag tänker ändå rekommendera, i genren ungdomslitteratur, Suzanne Collins ruskiga och grymt välskrivna ”The Hunger Games” (första delen i en trilogi, som nu väntar på de återstående delarna i).
Permalink #
yipjumpmaria
said
Oh den har jag på kanskelistan. Ska nog flytta upp den. Hör om den hela tiden ju!